A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Az alternatív gyógyászatban előszeretettel használják számos pozitív egészségügyi hatása miatt. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".
Én személy szerint egy egész könyvet tudnék írni a kurkuma szervezetre gyakorolt hatásairól. Amióta részletesen utánajártam milyen tulajdonságokkal bír, csak azt bánom, hogy nem hamarabb kezdtem el többet magamhoz venni belőle.
1. Gyulladáscsökkentő
A kurkuma világszerte elismert természetes gyulladáscsökkentő. Tanulmányok bizonyítják, hogy a már meglévő gyulladás esetében is jelentősen csökkentheti a tüneteket. Rendszeres alkalmazása egy hatékony stratégia annak érdekében, hogy megakadályozzuk a gyulladást, még mielőtt az kialakulhatna.
2. Fájdalomcsillapítás
Elsősorban mozgásszervi panaszokat okozó ízületi- és porcbántalmak, izomfájdalmak vagy zúzódások esetén érzékelhetjük a kurkuma fájdalomcsillapító hatásait. Mindenféle mellékhatások nélkül, biztosan remélhetjük a fájdalom alábbhagyását.
3. Antioxidáns hatás
A szervezetnek minden körülmények között szüksége van antioxidánsokra, ugyanis a gyökfogó molekulák lekötik a szív -és érrendszeri károsodást, netán degeneratív jellegű betegségeket könnyűszerrel kiváltani képes szabad gyököket. A szervezet saját antioxidáns enzimjeinek az aktivitását is fokozhatja.
4. Bőr és az öregedés
Bármilyen arcmaszkot vagy arclemosót készítesz egy kis kurkumával fűszerezve, garantált a siker!
- Mivel ez a fűszer egy természetes gyulladáscsökkentő, így csökkentheti a bőrpírt vagy az egyéb bőrirritációt.
- Antibakteriális és fertőtlenítő hatásánál fogva alkalmas a pattanások és aknék kezelésére is.
- A kurkuma javíthatja a bőr textúráját, késlelteti az öregedést antioxidánsai által.
- Jót tesz a zsíros bőrnek, szabályozza a faggyúkiválasztást.
- Elhalványítja a narancsbőr okozta csíkokat
- Csökkenti a bőrpigmentációt, a barna foltok elhalványulnak.
- Nem kívánt arcszőrzet eltávolításában is vannak eredmények.
- Eltávolítja az elhalt hámsejteket.
- Támogatja a kollagén termelődését.
5. Az agy egészsége és a memória
A kurkuma javíthatja az agy oxigénfelvételét, ezáltal támogatja az agy működését és folyamatait. Rendszeres fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a memóriát is, felváltva serkenti az új idegek és szinapszisok növekedését, valamint segít megőrizni a már meglévő agysejtek állapotát is.
6. Immunerősítés
A kurkuma támogatja az immunrendszer működését, ugyanis csökkentheti a megfázás, az influenza és a köhögés kialakulásának a kockázatát. A kurkumin, mint hatóanyag fontosabb tulajdonságai közé tartozik az immunerősítés. Dr. Joseph Mercola, természetgyógyászati szekértő szerint „5-8-szor erősebb, mint az E-vitamin és a C-vitamin, magas antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert, normál szinten tartja a koleszterin szintet, és lassítja az öregedési folyamatot.”
7. Koleszterinszint optimalizálása
A tanulmányok igazolják, hogy szembetűnően csökkenhet a vér lipid-profilja és a koleszterin markerei. Már 7 nap rendszeres fogyasztás után a kurkumin 12%-al csökkentheti a koleszterin szintet, 33%-al pedig a lipid peroxidokat (koleszterin mellékterméke).
8. Cukorbetegség
Szinte hihetetlen, de kutatók kimutatták, hogy a kurkumin viselkedhet úgy, mint egy anti-diabetikus és antioxidáns gyógyszer, különösen az 1-es típusú cukorbetegség esetén. A 2-es típusnál javíthatja a metabolikus funkciókat és csökkenti az artériákban a plakkok kialakulásának kockázatát.
9. Máj méregtelenítő
Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen.
10. Erősíti az epehólyagot
Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését.
11. Elősegíti az egszséges emésztést
A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét, redukálja a túlzott gyomorsavtermelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből.
12. Gátolja a rákos sejtek növekedését
A kurkumin gátolja az angiogenézist. Azaz a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását.
Semmiféle negatív mellékhatása nem ismeretes a kurkuma fogyasztásának. Az Amerikai Gyógyszerészek Szövetsége szerint napi 8 gramm adag teljesen biztonságosnak és egészségesnek tekinthető.
Ezt az ősi fűszert nem érdemes kihagyni sem ételeinkből sem pedig arcápoló termékeinkből.