Minden ami az energiával teli életmódhoz hozzájárul.

Jenny lifestyle

A kókuszolaj lenyűgöző hatásai

Trópusi csodaszer mely megszépít és gyógyít

2017. december 08. - Jenny Lifestyle

A kókuszpálmát az Élet fájának is nevezik, a kókuszolaj és annak egészségügyi hatásai legendásak. A szűz kókuszolajat hidegen sajtolják a kókuszdió-bélből és tartalmaz minden jót, amit csak a növény adhat. Mivel sem hőhatásnak (pl. melegítés) sem pedig egyéb kémiai hatás nem éri, teljesen természetes és egészséges, ami a feldolgozott kókuszolajról már nem feltétlenül mondható el.kokosol.jpg

 

Miben rejlik a hatékonysága?

Körülbelül a kókuszolaj felét laurinsav képezi, mely például az anyatejben is megtalálható, és ezt az anyagot szervezetünk nagyon jól képes felhasználni. Nem kis előnye az is, hogy az emberi szervezetben található jótékony baktériumok a laurinsav antibakteriális hatásainak ellenállnak.

Magasan telített, magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is tartalmaz. A kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavjai baktérium-, vírus-, gomba-, és élősködőölő hatásúak. A közepes szénláncú zsírsavak gyakorlatilag szétmarják a kórokozók sejtfalát, így felnyitják az utat az antioxidánsok előtt, amelyek a kórokozókat belülről pusztítják el. Szerencsére a természetes kókuszolaj antioxidánsokban is gazdag. Ezért, például ha bőrünkre kókuszolajat kenünk, bőrünket is megszabadítjuk a kórokozóktól.

 

Puhítja a bőrt

A kókuszolaj a manapság kapható leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Ez különösen a téli hónapokban okoz látványos változást.

Használd a hidegen sajtolt kókuszolajat arclemosóként, arckrémként, testápolóként, fürdőolajként, ajakápolóként vagy lábápolóként. A talpra kenve nemcsak puhítja a bőrt, hanem a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt. Kitűnően bevált továbbá gyógykenőcsként bőrirritációk, rovarcsípések és fertőzések esetén.

A bőrproblémák kezelésére fontos a kókuszolaj belső alkalmazása is. Segíti az emésztést és a szükséges tápanyag felszívódását, ami az egészséges bőr egyik feltétele. Támogatja a méregtelenítést és a mérgek kiürítését a szervezetből.

 

Lassítja az öregedést

A bőr öregedését az úgynevezett szabadgyökök idézik elő. Noha a szabadgyököket nem lehet teljesen kivonni életünkből, hiszen folyamatosan képződnek szervezetünkben, romboló hatásukat szabályozhatjuk életmódunk tudatos alakításával.

A kókuszolaj telített zsírjai ellenállnak a szabadgyök-képződésnek. Emiatt a kókuszolajat más olajakkal ellentétben nyugodtan kenhetjük bőrünkre is. A természetes olajban található antioxidánsok gátolják a szabadgyök-képződést, így lassítják az öregedést. Sőt, a kókuszolaj hatásosabb lehet a drága hidratáló krémeknél, amelyek elsősorban vizet tartalmaznak. Ezek a vízalapú krémek rövid távon ugyan hidratálnak, ám hosszabb távon szárítják és tágítják a bőrt, ezáltal fokozzák az öregedést.

Ugyanez igaz a főként telítetlen zsírsavakból álló olajakat (a kókusz- és a pálmaolaj kivételével az összes növényi olajat) tartalmazó készítményekre. A telítetlen zsírsavak ugyanis rendkívül hajlamosak a szabadgyök képzésre. Így, ha telítetlen olajat (például olívaolajat) kenünk fénynek kitett bőrünkre, nemhogy lassítjuk bőrünk öregedését, hanem felgyorsítjuk azt. Gyakorlatilag szabadgyököket kenünk saját magunkra. A drága ránctalanító krémeket nyugodt szívvel lecseréltem természetes kókuszolajra. Hatékony és még költségkímélő megoldás is.

 

Erősebbé, fényesebbé varázsolja a hajat

A kókuszzsír jót tesz a hajszálaknak, képes behatolni a haj szerkezetébe, mivel némi rokonságot is mutat a proteinnel.

A modern ember számára mindennapi probléma a száraz haj. A napsugárzás, a hajszárítás, a légkondicionáló berendezések és a környezetszennyezés egyaránt szárítják a hajat és a fejbőrt. Ettől a haj elveszti fényét, és töredezetté válik, a fejbőr pedig korpásodik. A száraz haj gyakran hullani is kezd. A tápanyaghiány (például E-vitamin hiány) gyors őszüléshez és kopaszodáshoz is vezethet. Ezek a problémák mind orvosolhatóak a természetes kókuszolaj használatával.

Ha a hajad a tápanyaghiány miatt problémás, fogyassz napi 2-3 alkalommal egy evőkanál kókuszolajat néhány hónapon keresztül. Ha szép, csillogó hajra vágysz, készíts hajpakolást kókuszolajból. Közvetlenül bekenheted vele a hajad vagy akár hozzá is keverhető a kedvenc hajmaszkhoz.  

 

Stresszoldó

Masszírozz kókuszolajjal! A kókuszolaj nyugtató hatásáról keveset lehet hallani, pedig a természetes kókuszaroma nem csupán belsőleg, de külsőleg alkalmazva is segít megszüntetni a feszültséget. A vérnyomás normalizálásában is számos kutatás igen jó eredményeket mutat. A kókuszolaj bizonyítottan csökkenti a csonton belüli oxidatív stresszt, ami megakadályozhatja a már osteoporotikus, csontritkulásos csont szerkezeti sérülését.

 

Segít a fogyásban

A kókuszolajban rejlő zsírsavak elpusztítják az elhízást és fáradékonyságot okozó candida gombákat. Közepes hosszúságú szénláncaiknak köszönhetően nem vesznek részt a zsíranyagcserében, ennek coconut_oil_1.jpgköszönhetően nem alakulnak zsírpárnává és mivel gyorsítják anyagcserénket, így szervezetünket arra késztetik, hogy több energiát égessen el. A kókuszolaj grammonként is kevesebb kalóriát tartalmaz a többi étkezési olajnál. Érdemes reggelente a kávéba egy teáskanál kókuszolajat keverni. Könnyebb ételek, gyorsabb anyagcsere, több energia, kevesebb zsír!

Véd a fertőzések ellen

A kókuszolaj páratlan telített zsírsav tartalmának köszönhetően ultraerőssé építi immunrendszered! A megbetegedések, fertőzések, gombásodások legyőzéséért felelős védőrendszer szinte megújul a kókuszolaj laurinsav-tartalmától. Érdekes, hogy a kókusztejről kimutatták (amely magában foglalja a kókuszolaj komponenseket), hogy hatásosabb, mint a hagyományos szukralfát alapú fekélyellenes gyógyszerek.

 

Harcol a diabétesszel

Tedd rendbe a vércukorszinted kókuszolajjal! A kókuszolaj nem csak a 2-es típusú diabétesz megelőzésében segít, de idővel javíthatja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet.

 

Az igazi szíverősítő

A kókuszolajban lévő zsír egy cseppnyi negatív hatással sincs a koleszterintszintre. Megelőzi a szívproblémákat és segít a színinfarktus és stroke elleni védekezésben. A kókuszolaj következetesen javítja az LDL: HDL arányt a vérben.  Ezen hatását figyelembe véve, a kókusz olajat nem lehet ”olyan telített zsírnak nevezni, amely eltömíti az artériákat”.

A bejegyzés trackback címe:

https://jenny-lifestyle.blog.hu/api/trackback/id/tr313457461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása